مواد لازم برای آش ماست : برای 4 نفر
برنج 0/5 لیوان 50 کیلوکالری
لپه 0/5 لیوان 50 کیلوکالری
سبزی آش (تره و جعفری) 4 لیوان 100 کیلوکالری
گوشت چرخ کرده 300 گرم 550 کیلوکالری
نعناع خشک 4 قاشق غذاخوری 0 کیلوکالری
روغن کانولا 5 قاشق غذاخوری 450 کیلوکالری
پیاز متوسط 1 عدد 25 کیلوکالری
ماست 2 لیوان 110 کیلوکالری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان دلخواه 0 کیلوکالری
طرز تهیه آش ماست :
ابتدا لپهها را در قابلمهای بریزید و بگذارید کاملاً پخته شوند.برنج را هم اضافه کنید و اجازه دهید آنقدر حرارت ببینند تا لعاب بیندازند.
حالا ادویهها و سبزی را بریزید و بگذارید تا محتویات آش با حرارت ملایم پخته شود.در ظرفی دیگر، گوشت را با پیاز رنده شده و کمی زردچوبه و فلفل سیاه مخلوط کنید و به صورت کوفته ریزه درآورید و با کمی روغن تفت دهید. بعد آن را در آش بریزید.
نعناع را در کمی روغن تفت دهید و به سایر محتویات آش بیفزایید و بگذارید 10 دقیقه دیگر آش روی حرارت بماند.پس از این مدت آش شما آماده سرو خواهد بود. در این زمان میتوانید به آن ماست را اضافه کنید. البته میتوان ماست را سر سفره برد تا هر کس هنگام کشیدن آش، آن را اضافه کند.
در آش آذری برنج هندی نریزید
آش ماست از غذاهایی است که نه تنها ایرانیها بلکه مردم افغانستان و حتی ترکیه نیز آن را طبخ و میل میکنند با این تفاوت که به آن تخم مرغ میزنند یا آن را با لوبیا سفید تهیه میکنند. در ایران نیز مردم تبریز بیش از همه این آش را میپزند و آن را در ایام خاص مانند ماه رمضان بیشتر میل میکنند. البته برخی در آن بلغور میریزند و معتقدند افزودن نصف به نصف برنج و بلغور طعم بهتری به این غذا خواهد داد. طبخ این آش ساده و خوشمزه نکتههایی دارد که هنگام تهیه آش باید به آنها دقت داشت از جمله اینکه :
هرگز در تهیه این آش ماست از برنج هندی استفاده نکنید زیرا هم دیرپز است و هم دانههای بلندش ظاهر آش را نامناسب میکند. بهترین برنج برای تهیه آش ماست، برنجهای شکسته نیز برای تهیه این غذا مناسب هستند.
در یک آش ماست واقعی باید از گوشت بره یا گوسفند استفاده کرد. البته اگر بوی گوشت را دوست ندارید، میتوانید از گوشت گوساله استفاده کنید. برای طعمدار کردن گوشت میتوانید به آن کمی زردچوبه، فلفل سیاه و نعناع خشک بزنید و حتماً آن را کمی تفت دهید.
برخی افراد به دلیل نداشتن تمایل به خوردن گوشت، آن را با سویا مخلوط و آش را با گوشت مخلوط شده با سویا تهیه میکنند، در حالی که تهیه غذاهای ایرانی با سویا طعم غذا را خراب میکند. از آنجا که طعم سویا با غذاهای فرنگی هماهنگی دارد و در واقع برخاسته از مکزیک است، میتوان آن را در تهیه غذاهایی مانند ماکارونی، لازانیا و... به کار برد اما افزودن آن به آش ماست طعم این غذا را از میان میبرد.
زمان افزودن ماست، مهمترین نکته در تهیه این آش است. به این ترتیب که وقتی آش کاملاً پخته شد و جا افتاد، آن را از حرارت بردارید و ماست را به آن اضافه کنید زیرا در غیر این صورت ماست در آشتان بریده بریده خواهد شد.
آشتان باید با حرارت ملایم پخته و با زمان قرار دادن آن روی حرارت غلظتش تنظیم شود بنابراین افزودن آرد به آش، برای ایجاد غلظت در آن، به هیچوجه توصیه نمیشود.
بهترین قابلمهها برای تهیه این آش، دیگهای مسی هستند، قابلمههایی که دهانهای تنگ و انتهایی پهن دارند.
اگر آشتان شور شد، مقدار ماست را در آن افزایش دهید و اگر سفت شد، کمی به آن آب اضافه کنید. هنگام پخت نیز مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد زیرا در صورت ته گرفتن آش، طعم آن به سرعت خراب میشود و دیگر راه چارهای باقی نخواهد ماند.
نکته:زمان افزودن ماست، مهمترین نکته در تهیه آش ماست است
منبع: هفته نامه سلامت
دیدگاه شما